Batı Türkçesinin ilk dönemi nedir?
Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi, 13. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve daha sonra Anadolu ve Rumeli’de kullanılan Oğuz Türkçesine dayanan ölü bir dildir. Batı Türkçesinin ilk dönemini temsil eden Eski Anadolu Türkçesi, Batı Türkçesinin doğuşu ve kuruluş dönemi olarak kabul edilir.
İlk Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir?
Türkçenin tarihsel gelişim sürecinde terminolojik gelişimi ele alırsak, terminolojik söz varlığının evrelerini klasik dönem, Tanzimat ve meşrutiyet dönemi ve cumhuriyet dönemi olarak sayabiliriz. Arapçanın, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlılar’dan itibaren bilimsel bir dil olarak ön plana çıktığı görülebilir.
Eski batı türkçesi nedir?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl-…) Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Oğuz ismi Köktürk yazıtlarında da geçer. Bu yazıtlarda Köktürk Kağanı Bilge Kağan ve Vezir Tonyukuk, Oğuzlardan düşman olarak bahseder ve onlarla yaptıkları savaşları anlatır.
Türk yazı dilinin ilk devresi nedir?
Yazılı Türkçenin elimizdeki ilk örneği; II. Göktürk Kağanlığı döneminden, VII. 16. yüzyıldan kalma altı satırlık Çoyren yazıtıdır (Çoyr, 688-692). Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi Orhun alfabesi kullanılarak taşa işlenmiştir. Bugün elimizdeki yazılı Türkçenin ilk örnekleri II. yüzyıldan kalmadır. Göktürk Kağanlığı döneminden kalmadır.
Türkiye’nin Türkçesi hangi dönemde gelişti?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçe olacak olan bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Yeni Türkçe dönemi nedir?
Yeni Türkçe Dönemi (16. yüzyıl) Çağdaş Türk yazı dili döneminin bir önceki safhasını temsil eden Yeni Türkçe Dönemi, 16. yüzyılda Türk dili alanında mevcut yazı diline yerel dil özelliklerinin girdiği dönemdir.
İlk Türkçe eseri hangi dönemde yazılmıştır?
Yazıtlar 1889 yılında Moğolistan’daki Orhun Vadisi’nde bulunmuştur. Bu yazıtlar 2. yüzyıla aittir. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılı tarihler MS. 8. yüzyılın başlarına aittir. Yazıtlar arasında 732’den kalma Kül-Tigin yazıtı ve 735’ten kalma Bilge-Kağan yazıtı bulunmaktadır.
Türkçenin ilk yazılı örnekleri hangi döneme aittir?
Bu yazıtlar, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları oldukları için dilimizin tarihi ve gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bu anıtların ilki, Göktürk devletinin bilge veziri Tonyukuk tarafından 720 yılında diktirilmiş olup, bu yazıttaki ifadeler Tonyukuk’a aittir.
Bati’nin Türkçesi kaça ayrılır?
Batı Türkçesi, Hazar Denizi’nin güneyinden batıya doğru yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmıştır. Batı Türkçesi, tarihi süreçte üç döneme ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi.
Gelişim dönemleri nelerdir?
(i) bebeklik, (ii) erken çocukluk (okul öncesi) dönemi, (iii) geç çocukluk (okul) dönemi, (iv) ergenlik dönemi, (v) genç (erken) yetişkinlik dönemi, (vi) orta yetişkinlik dönemi ve (vii) geç yetişkinlik dönemi.
Ana Türkçe dönemi nedir?
Proto-Türk (geç en eski Türk) ve Anadolu Çuvaş dönemleri, milattan sonraki ilk yıllardan başlayarak Türk dilinde ilk yazılı belgelerin bulunmasına kadar olan dönemi kapsamaktadır.
Batı Türkçesinin ilk dönemi hangi?
13. yüzyılda Anadolu büyük ölçüde Türkleşmiş ve Oğuz Türkçesi edebi dil olarak kullanılmaya başlanmıştır. Batı Türkçesinin ilk dönemine Eski Oğuz Türkçesi veya Eski Anadolu Türkçesi denir. Bu dönem 12. yüzyılın sonunda başlar ve 15. yüzyılın sonunda sona erer.
Eski Türkçe dönemi ne demek?
Köktürk (Orhun) ve Uygur Türkçesi, Karahanlı Türkçesi ile birlikte Eski Türkçe olarak kabul edilir. Yani 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştu.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Osmanlı türkçesi hangi döneme aittir?
Osmanlı Türkçesi, 13. ve 20. yüzyıllar arasında Osmanlı coğrafyasında kullanılan Türk dilini ifade eder. Coğrafi, dini, siyasi ve kültürel etkileşim nedeniyle Osmanlı Türkçesinde Farsça ve Arapçanın etkisi açıkça hissedilir.
Eski Türkçe hangi dönemleri kapsar?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürk (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı (7-12. yüzyıllar) yazılı dillerini kapsar. 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazılı dil ortaya çıkmıştır.
Gagauz türkçesi Türkçenin hangi dönemine aittir?
Buna göre; Gagauz halkı 13. yüzyılda güneyden gelen Uz, Peçenek ve Kıpçak (Kuman) Türk unsurlarıyla yani Anadolu Selçuklu Devleti’yle bir araya gelmiştir. İzzettin Keykavus’la gelen Türk grubundan oluşmuştur.
Eski Anadolu’nun Türkçesi hangi dönem?
Eski Anadolu Türkçesi [EAT], Oğuz dili, 13-15. 16. yüzyılda Anadolu’da ortaya çıkan yazılı dilin adıdır. Bu dil aynı zamanda Oğuz lehçesinin ilk yazılı dili olmasıyla da dikkat çekmektedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Danişmend Gazi Destanı Hangi Millete Aittir