İçeriğe geç

Eski Türkçe Rüzgar Ne Demek

Eski dilde rüzgar ne demek?

Yeryüzüne yakın herhangi bir yönde ve herhangi bir hızda havanın doğal akışını ifade etmek için kullanılan en eski sözcükler, Eski Uygur Türkçesi dönemine kadar uzanan “esin” ve “yel”dir.

Rüzgar kelimesinin kökeni nedir?

Rüzgar – Nisanyan Sözlüğü. Farsça rūzgār روزگار “gün, gün, zaman” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Orta Farsça rōzkār “bir günde yapılan iş, gün (dönem)” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Orta Farsça rōz “gün, gündüz” kelimesinden türemiştir.

Rüzgar farsça mı?

Farsça bād “rüzgâr” ve āvar “getirmek” kelimelerinden oluşmuştur.

Rüzgar isimleri nelerdir?

Yerel rüzgar yönü adları: YILDIZ. Kuzeyden gelen soğuk rüzgar, yerel balıkçıların adını almıştır. … LODOS. Türkiye’nin batı kesimlerinde güneybatıdan esen sıcak rüzgar. …POYRAZ. … BREEZE. … KARAYEL. … DISCOVERY. … Qibla. … SUNRISE.Daha fazla makale…

Eski Türkçede fırtına ne demek?

Gabain (2003), Eski Türkçenin Grameri adlı çalışmasında bora sözcüğünün ‘fırtına’ anlamına geldiğini ve sözcüğün Eski Türkçe yazıtlarda geçtiğini belirtmektedir.

Rüzgar ismi hangi dilde?

Rüzgar ismi 6 harfli bir isimdir. Baş harfi R, çekingen bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir. Ayrıca sakin ve hümanist insanları temsil eden ü harfini de içerir. Rüzgar ismi Farsça kökenli isimlerden biridir.

Rüzgarın isim anlamı nedir?

Rüzgar terimi, doğanın dinamik bir yansıması olan hava akışını ifade eder. Bir isim olarak, genellikle özgürlük, hareketlilik ve dinamizm gibi niteliklerle ilişkilendirilir.

Rüzgarın kökü ne?

Rüzgar kelimesinin Farsçadaki gerçek anlamı “zaman, zaman”dır. rûz “gün” ve kar “iş” kelimelerinden oluşur. “Rüzgar” kelimesinin anlamı Türkçe’ye özgüdür. Muhtemelen günün getirdiği anlamından türemiştir.

Rüzgar ne demek TDK?

Rüzgâr, “yeryüzünün yakınındaki havanın herhangi bir yönde ve herhangi bir hızda doğal akışı” olarak tanımlanmaktadır (İzbırak, 1986, s. 270).

Öz Türkçe rüzgâr ne demek?

Yeryüzüne yakın herhangi bir yönde ve herhangi bir hızda havanın doğal akışını ifade etmek için kullanılan en eski sözcükler, Eski Uygur Türkçesi dönemine kadar uzanan “esin” ve “yel”dir.

Yel kelimesi Türkçe mi?

Türkçe yel kelimesi; Arapçada nasîm, Farsçada bâd ve rüzgar olarak ifade edilir. Rüzgar kelimesi aynı zamanda zaman ve zaman anlamına da gelir (Devellioğlu, 1996: 61, 823, 902).

Eski Türkçede kasırga ne demek?

“Tornado” kelimesi, Eski Türkçe “kasırku” kelimesinin korunmuş halidir. Kasırku, “sallamak, sarsmak” anlamına gelen “kasmak” fiilinden türemiş, “fırtına” anlamına gelen bir kelimedir.

Doğudan esen rüzgarın ismi nedir?

Rüzgarlar estikleri yöne göre isim alırlar. Kuzeyden esenine yıldız, güneyden esenine kıble, doğudan esenine gündoğumu, batıdan esenine günbatımı, kuzeydoğudan esenine kuzey rüzgarı, kuzeybatıdan esenine manastır, güneydoğudan esenine keşiş, güneybatıdan esenine ise lodos denir.

En sert esen rüzgar hangisi?

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından kaydedilen en güçlü rüzgar 10 Nisan 1996’da Avustralya’nın kuzeybatı kıyısındaki Borrow Adası’nda 408 km/saat hızla esti. Bu sıra dışı rüzgarın nedeni Olivia adlı tropikal siklondur.

Karadan esen rüzgara ne denir?

Karadan esen rüzgara kara meltemi, denizden esen rüzgara ise deniz meltemi denir.

Öz Türkçe rüzgar ne demek?

Rüzgâr, “yeryüzünün yakınındaki havanın herhangi bir yönde ve herhangi bir hızda doğal akışı” olarak tanımlanmaktadır (İzbırak, 1986, s. 270).

Eski dilde soğuk ne demek?

Eski Türkçe soġık “soğuk” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türemiştir.

Rüzgar bulmacada nedir?

Bâd kelimesi şiirlerde sıklıkla rüzgar kelimesinin yerine kullanılır. Günlük konuşmada sıklıkla kullanılan rüzgar kelimesinin eşanlamlısıdır. Örnek – Ağzınızdan rüzgar çıksın.

Eski dilde ateş nedir?

Eski Türkçedeki od kelimesi ile Farsçadaki nâr kelimesi bazen aynı anlamda kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir