Samsun’un geçim kaynağı nedir?
Nüfusun çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Yetiştirilen başlıca ürünler tahıl, fiğ, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, tütün ve silajlık mısırdır.
Samsun’da en çok ne üretilir?
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1., biber üretiminde ise 2. sırada yer aldı. Samsun’da en çok yetiştirilen ürünler biber, taze fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun ne üretiyor?
İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Genellikle tütün, buğday, pirinç ve mısır yetiştirilir. Ayrıca her türlü sebze ve meyve yetiştirilir.
Samsun’da ne sanayisi var?
Samsun ilinde üretim ve ihracatın büyük kısmı Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleşmektedir. OSB’lerde ağırlıklı olarak makine sanayine ait yedek parça, enjeksiyon ürünleri, cerrahi el aletleri ve tıbbi ürünler, mobilya imalatı ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar yer almaktadır.
Samsun ne ihraç ediyor?
Samsun’dan en çok ihraç edilen ürünlerin değirmen, demir-çelik, motorlu taşıtlar, kazanlar, makine ve mekanik cihazlar ile balık ve kabuklu deniz ürünleri olduğunu belirten Murzioğlu, “Şehrimizin 86 fasla ihracat yaptığını görüyoruz.” dedi.
Samsun’un neyi meşhur yiyecek?
Tarımın yoğun olduğu Samsun’da sebze yemekleri sıklıkla tercih ediliyor. Fasulye dible, köz salatalık, kara lahana dolması, mısır çorbası, keşkek, tirit, kapalı kıymalı pide ve kıvratma gibi lezzetler Samsun’un en çok sevilen yemekleri arasında yer alıyor.
Samsun’un neyi meşhur meyve?
Hem meyve hem de sebze üretiminde lider olan Samsun fındığı (116.795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Samsun 444 ton muşmula üretimiyle üçüncü, kivi üretiminde dördüncü (9611 ton), böğürtlen üretiminde beşinci (64 ton) ve dut üretiminde beşinci (2124 ton) sırada yer almaktadır.
Samsun’un neyi meşhur eşya?
Ünlü Samsun pidelerini, nokul tatlısını, turşusunu, Samsun simidini ve çeşitli reçel ve marmelatları seçip götürebilirsiniz. Ayrıca Samsun’da doğal ürünler de bulunmaktadır.
Samsun’da hangi üretim faaliyetleri yapılıyor?
Samsun ve çevresinde imalat sanayinde üretilen başlıca ürünler; çimento, gübre, bakır, suni jüt, otomobil yedek parçaları, çeşitli ebatlarda pompalar, mobilya ve tekstil, demir, giyim eşyası, ilaç ve tıbbi aletlerdir.
Samsun’un eski adı nedir?
Türk orduları döneminde Samsun, Danişmendliler tarafından kuşatıldıysa da alınamadı. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsunlılar nereden gelmiştir?
Yerleşim tarihi M.Ö. 60’lara kadar uzanıyor.
Samsun’da hangi telefon üretiliyor?
Türk cep telefonu ve tablet bilgisayar üreticisi Reeder’ın Samsun’daki fabrikasında ürettiği yeni akıllı telefonu “P13 Blue” tanıtıldı.
Samsun’da en çok ne üretiliyor?
Samsun’da avcılığı yapılan en önemli iç su ürünü 60 tonla sazan balığı olup, en çok yetiştirilen dördüncü ürün ise sazan balığıdır.
Samsun’da ne yetişir?
Samsun, Türkiye’de fasulye, pirinç, soya fasulyesi ve tütün üretiminde ilk 5’te yer alıyor. Üretimin %75’i Türkiye’nin birinci fasulye üreticisi olan Samsun’da yapılıyor.
Samsun Türkiye’de üretiliyor mu?
Türkiye’de kendi tesislerinde veya işbirliği yapılan üretim merkezlerinde üretim yapan uluslararası markalar arasında Infinix, Xiaomi, OMIX, Realme, TECNO, TCL, OPPO, Vivo ve Samsung yer alıyor.
Samsun ekonomide kaçıncı sırada?
İllerin GSYİH’ye göre listesiorderrailMilyon olarak GSYİH TÜRK TL’si (nominal)18Samsun35.57519Muğla34.88620Eskişehir34.65521Diyarbakır30.78178 satır daha
Samsun’un en meşhur yeri neresidir?
Samsun’da doğal güzellikler açısından Şahinkaya Kanyonu birinci sırada yer alıyorsa, Nebiyan Dağı ikinci sırada yer alıyor. Ancak Nebiyan Dağı’na giden arkadaşlar, güzel manzaranın tadını çıkarmak için halkın Sivri dediği dağın tepesine tırmanmak zorunda kalıyor.
Samsun’un neyi meşhur meyve?
Hem meyve hem de sebze üretiminde lider olan Samsun fındığı (116.795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Samsun 444 ton muşmula üretimiyle üçüncü, kivi üretiminde dördüncü (9611 ton), böğürtlen üretiminde beşinci (64 ton) ve dut üretiminde beşinci (2124 ton) sırada yer almaktadır.
Samsun’un neyi meşhur tarihi?
Samsun’da gezilecek tarihi yapılar ve turistik yerlerden bazıları şunlardır: Asarkale ve Kaya Mezarları, Bafra Müzesi, Gazi Müzesi, Çetinkaya Köprüsü, Batık Minare, Tarihi Çarşamba Köprüsü, Çarşamba Bedesteni, Tarihi Çarşamba Evi, Havza Atatürk Evi Müzesi, Kevser Camisi ve Merzifon Saat Kulesi.