Antalya Serik Yörükleri hangi boydan?
Bozahmetli Yörük Aşireti | Antalya-Manavgat-Akseki-Seydişehir-Beyşehir-Serik. Bozahmetli Yörük boyu, Anadolu Selçuklu döneminde Orta Asya’dan gelerek Toroslar’a yerleşen Oğuz boylarından biridir. Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşamaktadırlar.
Antalyalılar yörük mü?
Antalya’da göçebeler kentsel nüfusun tarihi ve kültürel temelini oluşturur. Antalya’nın vatandaşlarının çoğu bir zamanlar Yörük’tü, ancak merkeze göç ettiler ve Yörük kültüründen koptular. Yörüklük genellikle bir ulus olarak algılanır, ancak bir ulusun ötesinde bir kültürü yansıttığı unutulmamalıdır.
Yörükler hangi Türk boyundan?
Yörüklük, yaşam biçimi ve ekonomik üretim olarak adlandırıldığı şekliyle, bugün kültürel bir yapının özelliklerini taşımaktadır. Yörük, etnik bir yapının adı değildir. Yörük’ü farklı bir etnik grup olarak sunmak ve onu Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandır.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutluk) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Serik kökeni nereden gelir?
Günümüzdeki Yanköy köyü civarında bulunan ve halk arasında “Asar” adıyla bilinen Sillyon, Karahisar kasabasının merkezi olmuş, Belkıs (Aspendos Tiyatrosu civarı) ise Serik kasabasının merkezi olmuştur. XIX. 19. yüzyılda “Karahisar-ı Teke” ilçesi yerine “Serik” adı kullanılmıştır.
Antalya hangi Türk boyundan?
Avşar (Afşar) Boyu: Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Avşar (Afşar) aşiretleri Urfa ve Yozgat gibi birçok vilayete yerleşmişlerdir.
Antalya yörükleri nasıl insanlardır?
Antalya İli Yörükleri Yörükler, sosyal ilişkiler ve insanlar arasındaki karakter bakımından; misafirperver, saygılı, cömert, cesur ve yürekli insanlardır.
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Antalyalılar nereden gelmiştir?
Antalya’dan gelenlerin çoğu başka bölgelerden Antalya’ya geldi. Yani tabi ki çoğunluk Antalya’da doğmadı. Ama artık Antalya’da yaşıyoruz. Trakya’dan, Diyarbakır’dan, Konya’dan, Burdur’dan, Isparta’dan, Sivas’tan, Kastamonu’dan, Ağrı’dan, Hakkari’den gelebilirdik.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün soyağacı bilgi servisinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Yörük hangi ırktandır?
Yörük: Yörümek fiilinden türemiş bir kelime olup Anadolu’ya gelip yerleşen göçebe Oğuz boylarını (Türkmen) ifade eder (Eröz, 1991: 20). Göçebe Türkmen anlamındadır (Sümer, 1950: 518).
Yörük Çingene midir?
Yörük: Göçebe bir yaşam tarzını seçmiş bir Türk topluluğudur. Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri için de kullanılır. Çingene: Hindistan kökenli olduğuna inanılan ve dünyanın birçok yerinde göçebe olarak yaşayan, bazı yerlere yerleşen bir topluluktur.
Türkmen ile Yörük arasındaki fark nedir?
Yüzyıldan önce göçebe olanlara ve onların kurduğu köylere “Yörük” veya “Yörük köyü” denilmiş, söz konusu yüzyıldan sonra buralara gelen göçebelere ise “Türkmen” denilmiştir (Gündüz 1997: 38).
Oğuz Türkleri kimlerdir?
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlar’da (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin ataları olarak kabul edilir. Destanlara göre Oğuz ailesi, Oğuz Han’ın altı oğlu ve her birinin dörder oğlundan oluşuyordu.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Horzum yörükleri nereden geldi?
1692 yılında Kıbrıs sürgününden Muğla yöresine kaçan ve daha sonra affedilen 25-30 çadır evden oluşan küçük bir Horzum aşireti, önceleri Aydın yöresinde hayvancılıkla geçinen Tavas yöresindeki Karahalçık Yaylası’na yerleşmiş, daha sonra Bozdoğan çevresinde köyler oluşmuştur.
Karakoyunlu yörükleri hangi boydan?
Bu isim ilk kez Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi belgelerinde karşımıza çıkmaktadır. Oğuzların Bozoklar’ının Günhan kolunun “Kayı” boyuna mensup olan Karakeçili aşireti, kaynaklarda genellikle Türkmen olarak anılsa da “Yörük” olarak anılmıştır.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaşlık anlamına gelmektedir.