Bakla hangi ilimize aittir?
Baklanın en çok üretildiği iller arasında Mersin, Antalya, Aydın, İzmir, Hatay ve Bursa yer almaktadır. Taze bakla ise ağırlıklı olarak bu illerde yetiştirilmektedir.
Bakla nerenin meşhur?
Bakla, geleneksel İzmir mutfağında en çok tüketilen zeytinyağlılardan biridir.
1 dönüme kaç kilo bakla ekilir?
Tohum teknik bilgi tablosuÜrün türü 1 g’da ortalama tohum sayısı Dekar başına gerekli tohum miktarı KURŞUN2-318-25 kgBamya17-201,0-2,0 kgBEZE4-618-25 kgBİBER125-170150-200 g26 satır daha
Bakla hangi aylarda yetişir?
Bakla tohumları soğuğa dayanıklı bir bitki olduğundan sonbaharda ekilebilir. İlkbaharda da ekilebilir. Fide olarak ekilecekse ilkbaharın sonlarında da ekilebilir.
En iyi bakla nerede yetişir?
Toplam üretim alanı ve miktarının %75’ini oluşturan Balıkesir ve Çanakkale illeri, baklanın en çok yetiştirildiği illerdir. Akdeniz ve Güney Ege bölgelerinde erkenci bir sebze olarak yetiştirilen bakla, Kuzey Ege ve Güney Marmara bölgelerinde kurutulmuş taneleri için yetiştirilmektedir. Kuru bakla üretiminin %31’i ihraç edilmektedir.
Baklanın mevsimi ne zaman?
Nisan ayında sebze tezgahlarında taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul görebilirsiniz. Bu dönemde yeşil erik ve yeşil erik de pazarda yerini alır. Mayıs ayının meyveleri arasında; çilek, yeşil erik, Malta eriği ve dut bulunur.
Taze bakla hangi mevsimde çıkar?
Nisan ayından itibaren havuç, kuşkonmaz, enginar, taze soğan, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, taze kekik ve bakla mevsim sebzeleri haline gelir. Bu ay, Şubat ayının aksine, enginar, taze soğan, taze kekik ve bakla eklenirken, şalgam ve mini havuç gibi bazı sebzeler çıkarılır.
Baklanın diğer adı nedir?
Bakla, baklagiller familyasından gelen kazık köklü, tek yıllık bir bitkidir.
Bakla sağlıklı mı?
Protein ve lif açısından zengin olan bakla, bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olarak idrar yollarını etkili bir şekilde temizler. Ayrıca düşük yağ içeriğine sahip olduğundan sağlık açısından çok etkili bir besindir.
Bakla çok su ister mi?
Bakla genellikle kışın ekildiğinden sulamaya gerek yoktur. İlkbaharın kurak geçtiği yıllarda zamanında ve yeterli sulama yapılması verim kayıplarını önler.
Bakla kaç defa toplanır?
Baklalar Ağustos ayında olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmış ve kuruyan baklalar sararır ve baklalar sarardığında bitkiden tek tek toplanarak hasat edilir. Olgun baklalar ayda en az iki üç kez toplanır.
Bakla güneş sever mi?
Toprak bakla fidelerinizi dikmek için uygunsa, fide dikimi için serin ve rüzgarsız havayı seçin. Fide dikiminde bakla fidelerinin daha fazla güneş ışığından faydalanması için kuzey-güney yönünde ekimi tercih edin, bu da uzun vadede hem sulamadan hem de hasattan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Bakla kaç derece soğuğa dayanır?
Fide aşamasında -4 °C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilen bakla, büyüme aşamasında 20–25 °C’lik optimum bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Daha yüksek sıcaklıklar çiçek ve bakla dökülmesine yol açar (1,2,15). Baklanın soğuk tolerans aralıkları -6 °C (yaz çeşitleri) ile -12 °C (bazı kış çeşitleri) arasında değişir (7,12).
Bakla kaç günde meyve verir?
Baklanın olgunlaşma süresi ekim zamanı ve çeşide bağlı olarak 180 ile 200 gün arasında değişmektedir.
Bakla kaç günde filizlenir?
Çimlenme 10-12 gün içinde gerçekleşir. Bakla fideleri nasıl ekilir?
Bakla nereden gelir?
Kökeni. Akdeniz bölgesi ve Türkiye’yi de kapsayan Güneybatı Asya kökenli bitkinin yabani atası henüz bulunamamıştır.
Bakla çorbası hangi yöreye ait?
Bakla çorbası tarifimize geçmeden önce, bakla çorbasının hangi yöreye ait olduğunu ve bakla çorbasının faydalarının neler olduğunu kısaca öğrenelim. Şifalı çorbamız olan bakla çorbası, birçok şifalı ve lezzetli tarifin evi olan Bolu ilimiz için eşsiz bir tariftir. Şimdi bakla çorbasının faydalarına kısaca bir göz atalım.
Bakla dolması nerenin?
Bakla dolması – Amasya Asma yapraklarından yapılan, besin değeri ve ustalık seviyesi yüksek yöresel bir yemektir. Amasya’dan başka hiçbir yerde yapılmaz. Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Kıyma, soğan, salça, karabiber, tuz ve yağ ile harmanlanır.
Taze bakla hangi mevsimde çıkar?
Nisan ayından itibaren havuç, kuşkonmaz, enginar, taze soğan, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, taze kekik ve bakla mevsim sebzeleri haline gelir. Bu ay, Şubat ayının aksine, enginar, taze soğan, taze kekik ve bakla eklenirken, şalgam ve mini havuç gibi bazı sebzeler çıkarılır.